Безплатни визи за македонците у нас след 1 януари
Безплатни визи за македонците у нас след 1 януари / netinfo

След 1 януари 2007 година България ще въведе абсолютно безплатни входни визи за македонски граждани, стойността на които ще се покриват от българска страна. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин след среща с македонския си колега Антонио Милошовски, който е на посещение в София.

Калфин изрази пълната и безрезервна подкрепа на България за европейските перспективи пред Македония.

"Надявам се, че 2008 ще е годината, в която Скопие ще получи покана за членство в НАТО”, каза българският външен министър.

В отговор на въпрос на македонски журналист за решението на Европейския съд за правата на човека по отношение отказа на България за регистрация на ОМО-Илинден Ивайло Калфин отбеляза, че решението на съда не предполага регистрация на партия.

Въпросът за обидните квалификации в македонските учебници по история по отношение на България не е бил обсъждан, стана ясно от думите на двамата дипломати.

„Решихме да оставим историята на историците, а ние да правим нещо конкретно и по-добро, което ще донесе полза за двете страни, заяви Милошовски.

Той съобщи, че е получил уверения от българска страна, че българското правителство няма да възпрепятства правото на всеки да може да изрази националното си чувство, така както смята.