Бежанският наплив струва на страната ни 20 млн. лева
Бежанският наплив струва на страната ни 20 млн. лева / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бежанският наплив струва на страната ни 20 млн. лева
67993
Бежанският наплив струва на страната ни 20 млн. лева
  • Бежанският наплив струва на страната ни 20 млн. лева

Над 20 млн. лева ще струват на страната мерките за справяне с бежанската вълна само до края на годината. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски в кулоарите на парламента. Заради рискове за сигурността на страната се налагат спешни мерки, а парите по думите му ще бъдат взети от преструктуриране на разходи.

Орешарски се надява част от парите да бъдат поети от други европейски страни, но останалите ще трябва бъдат покрити от държавния бюджет чрез преструктуриране на разходите.

Към момента в страната има близо 10 000 нелегални емигранти, като само за един месец на границата са задържани 3500 души. Ситуацията се утежнява от разрастването на бежанската криза и прехвърленият капацитет на местата за настаняване на бежанци, стана ясно от обясненията на правителството.

Орешарски призна, че е притеснен от ситуацията с бежанската вълна към страната ни. „Притеснен съм в определена степен от нееднозначните реакции вътре в страната. Мисля, че се прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите. Естествено, че когато има форсмажорен фактор, се нарушава известен комфорт, но все пак тези хора идват от военна обстановка”, заяви още той.

Орешарски заяви още, че нелегалните имигранти, които не получат статут на бежанци или закрила, ще бъдат екстрадирани. Премиерът обаче уточни, че не е правен разчет какви ще бъдат евентуалните разходи при подобни действия.

Премиерът съобщи още, че защитната стена по границата с Турция ще бъде готова в съкратени срокове. По предварителни планове съоръжението трябваше да е готово до февруари 2014 г. и да покрива 30-километрова ивица. Орешарски не каза какви средства ще са необходими за изпълнението на плана през следващата година.