Берон за Атака: Когато нещо е на гнила основа, накрая се пука
Берон за Атака: Когато нещо е на гнила основа, накрая се пука / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Берон за "Атака": Когато нещо е на гнила основа, накрая се пука
47302
Берон за "Атака": Когато нещо е на гнила основа, накрая се пука
  • Берон за "Атака": Когато нещо е на гнила основа, накрая се пука

Партия "Атака" беше създадена на гнила основа - семейното ръководство на формацията се оказва сега основният й проблем. Тезата е на един от основателите на коалиция "Атака" и бивш депутат на "Атака" в 40-тото Народно събрание Петър Берон. В интервю за "Междуредие" в "Дарик кафе" Берон, който никога не е членувал в партията, коментира, че е било нормално при резултатите от последните избори Волен Сидеров сам да поиска вот на доверие като лидер на "Атака".

"Принципен противник съм на лидерските партии, където има една единица и всичкото останало е нули - в такава партия никога не бил участвал", коментира Петър Берон. По думите му е жалко, че се приватизира една ценна идея, каквато е патриотичната. "Според анализите около тези избори има сегмент от около 15 процента от избирателите, които биха припознали тази патриотична идея, но тук се оказа, че всичко това беше на гнила основа", каза Берон. И допълни, че става въпрос за семейното устройство на ръководството на "Атака".

"Сидеров е човек с качества - жалко, че жените така му влияят. Преди да го провалят, те първо го издигат", коментира Петър Берон. Той припомни на миналите президентски избори Волен Сидеров е събрал близо 600 хиляди гласа. Сега събра колкото Светльо от "Хиподил" горе-долу, допълни Берон.

Според него основна причина за слабите резултати на "Атака" на последните избори са били грешните послания на партията, едноличното и гнило ръководство, заедно с ролята на "Атака" през последните две години, през които националистите са подкрепяли ГЕРБ. По думите на Петър Берон, макар и правилна като позиция, тази подкрепа за управляващите била "много безусловна, много безпринципна и правела лошо впечатление".

Петър Берон припомни, че в 40-тия парламент групата на "Атака" се е преполовила и накрая е останала на санитарния минимум. „Натам върви и този път - шест души вече са напуснали или са изключени", каза Берон. И допълни, че няма друга такава група, която да се разпада по този начин. "Волен Сидеров трябва да се замисли, че за това нещо има някаква причина. Досега беше: "Предатели, те ме предадоха!" - това не е обяснение", допълни Петър Берон.

Въпреки това Берон смята, че "Атака" едва ли ще се разпадне толкова лесно, защото идеологическата основа на партията все пак била здрава, подкрепата отдолу. "Партията трябва да се преструктурира - не може като изчезне лидерът или фюрерът, да изчезне и формацията. Каква формация е тя тогава?!", допълни Петър Берон.

Вот на доверие се иска в такива случаи, но трябва да се каже, че и други ръководители на партии по една или друга причина, вземаха и още по-малко - по един или половин процент, допълни бившият депутат.

Петър Берон уточни, че не е скаран с Волен Сидеров. "Просто съм му казал, че с тия маниери не можем да работим заедно", допълни той.