Бедственото положение в община Чепеларе е отменено
Бедственото положение в община Чепеларе е отменено / netinfo

Бедственото положение в община Чепеларе е отменено тази сутрин със заповед на кмета Тодор Бозуков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/.

Пожарът между селата Студенец и Хвойна, който възникна на 25 юли, е изцяло потушен. Големите огнища остават под наблюдение. Дежурни групи ще следят целия район на пожара, поради големия му периметър.

При погасяването на пожарите на територията на област Смолян, в районите на селата Студенец и Турен девет дни работиха екипи на НС "ПБЗН", МДПБА, на лесничействата, военни и доброволци. В борбата с огъня беше включен и хеликоптер, се посочва в съобщението.

Експертна комисия ще направи анализ на обстановката и оценка на нанесените щети. На този етап е ясно, че са засегнати около 7000 декара, като 3500 от тях са от горския фонд.

Огънят обхвана големи площи обработваема земя и горски масиви в много райони на страната. За времето от 20 юли до 3 август бедствено положение беше обявено за различен период в общините Стара Загора, Мъглиж, Казанлък, Харманли, Свиленград, Ловеч, Летница и Чепеларе.

Във всички засегнати от пожарите райони предстои да бъде извършен пълен оглед и оценка на нанесените щети, допълват от министерството.