Бебето, родено в дома си в Габрово, получава двойно гражданство
Бебето, родено в дома си в Габрово, получава двойно гражданство / cнимкa: DarikNews

Бебето, което се роди в дома си в новогодишната нощ, ще бъде с двойно гражданство - българско и германско. Най-вероятно във вторник ще му бъде издаден и акт за раждане, каза пред Дарик бащата Ивайло Ангелов. Той обясни, че момченцето Януш Ноел е добре, макар и пъпната му връв все още да не е прекъсната от плацентата. До един месец на бебето ще бъдат направени необходимите  имунизации, заяви бащата.

Според началника на родилния сектор в областната болница д-р Ангел Анчев бащата и майката са разгледали цялото родилно отделение, били са запознати с условията за раждане, както и с възможността таткото да присъства в предродилния период. „Ние сме им предложили всичко, каквото можем, но това си е било тяхното решение", каза за Дарик д-р Анчев. Той добави, че като лекар е категорично против този начин на водене на раждането вкъщи и то при такива условия, но в крайна сметка всеки сам решава какви да са постъпките му и си носи отговорност за това.

Днес от социалната служба са разговаряли с бащата и са се запознали с документите за здравословното състояние на момченцето. Не са го виждали, защото таткото е отказал да ги пусне в дома си, тъй като детето и майката били уморени от срещите си с медиите. Според директора на социално подпомагане Радостина Братованова засега не се налага предприемането на рестриктивни мерки. Бебето ще бъде наблюдавано ежедневно, вече има избран и личен лекар.

Последното бебе за 2009 г. в Габрово се роди в дома си, а не в болница. Половин час преди настъпването на 2010 г. дежурният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ установил раждането с посещение в дома на родилката. По думите на медика бебето било родено поне час по-рано, а спешния екип бил повикан заради изискването то да бъде регистрирано като български гражданин.

Новини от Габрово