БЧК събира пари за къщите на пострадалите от труса перничани
БЧК събира пари за къщите на пострадалите от труса перничани / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БЧК събира пари за къщите на пострадалите от труса перничани
56339
БЧК събира пари за къщите на пострадалите от труса перничани
  • БЧК събира пари за къщите на пострадалите от труса перничани

Българският червен кръст започна благотворителна кампания за набиране на средства в подкрепа на най-тежко пострадалите жители от Пернишко и Радомирско, след силното земетресение на 22 май. Открита е банкова сметка, пари ще се събират и с СМС на номер 12 55. Кампанията ще продължи до 11 октомври.

В рамките на инициативата ще бъдат набирани и доброволци, които да помагат с физически труд за спешните ремонти, като с предимство ще бъдат къщите на възрастните хора и хората с увреждания в засегнатите от земетресението райони.

Със събраните пари ще бъдат закупени нови сглобяеми къщи, когато постройката подлежи на събаряне, и ще бъдат укрепени пострадалите къщи, съобщи министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Към момента над 600 перничани нямат подслон, заради щетите от земетресението, в община Радомир пострадалите къщи са предимно на възрастни хора. Домакинствата с малки деца и възрастни хора ще бъдат приоритетно подкрепяни, набират се и доброволци, които да помагат за ремонтите.

На сайта на Българския Червен кръст е изписан номерът на дарителската сметка, по която през следващия месец ще бъдат набирани парите за пострадалите домакинства. Желаещите да помогнат, могат да го направят и с есемес, освободен от ДДС, обяви председателят на БЧК Христо Григоров.

БЧК събира пари за къщите на пострадалите от труса перничани
netinfo

Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев обясни, че в най-засегнатите къщи живеят пердимно възрастни хора и трябва да се направи всичко възможно, за да се осигури подслон за тях.

Над 160 пострадали сгради вече имат заповед за събаряне или са съборени, а към момента се изследват щетите в още 200 домакинства, обясни министър Томислав Дончев. По думите му най-тежко пострадалите сгради ще бъдат заменени със сглобяеми къщи.

„Това е бърз вариант, но не бих го нарекъл временен. Комфортът, който осигурява едно такова жилище, не се различава по нищо от жилишето, резултат от нормално строителство. При добра организация на самата кампания, аз вярвам, че ще е добра,  бихме могли основния пакет такива къщи - 15-20, да бъдат поставени преди средата на месец октовмри”, заяви министър Дончев.

В момента се проучва пазара на този тип къщи, като цената при тях варира от 20 000 до 30 000 лева, обясни Дончев. Той припомни, че критериите за получаване на финансова помощ изключват лицата, които имат друго жилище в добро състояние. Има готовност и за кризисно настаняване на хората, останали без подслон, в държавни и общински сгради, за зимните месеци, увери Томислав Дончев.

Още през месец май БЧК обяви и банкова сметка за набиране на дарения:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG49UNCR70001519722244
UNCRBGSF
Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез онлайн дарения на сайта на БЧК
.