Бащата на Съвестин осъди държавата
Бащата на Съвестин осъди държавата / netinfo

Тодор Деянов, баща на изчезналия на 6 май 1997 година Съвестин Деянов, осъди държавата в лицето на Министерски съвет за претърпени неимуществени вреди. Това съобщиха от СГС.

Държавата ще трябва да плати на Тодор Деянов 10 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от първи декември 2004 година.

Гражданското дело, заведено от бащата на изчезналото момче, е срещу МС като колективен орган на управление на държавата, в частност министерствата на финансите, на външните работи, на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето. Делото е за отказ за съдействие и помощ за дете в риск, за нежелание да бъдат платени от държавата фотороботът на сина му, изработен в САЩ, и публикации за него в чужбина, „за обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени унижения, болки и страдания, изразили се в кошмар, безсилие, страх и несигурност, които са настъпил в резултат от бездействието на ответниците от 2001 година насам да предприемат мерки за издирване и спасение на Съвестин”.

Съдът е преценил, че "с бездействието си ответникът не е изпълнил задължението, установено както в Конституцията, така и в Конвенцията за правата на детето, а именно - необходимо съдействие за оказване на помощ на родителите за нормалното отглеждане на техните деца.

Решението на СГС подлежи на обжалване пред ВКС в 30-дневен срок от уведомяването на страните.