Аугуст Ханинг: Работата ни с Румен Петков беше много добра
Аугуст Ханинг: Работата ни с Румен Петков беше много добра / netinfo
Германия отдава голямо значение на случващото се в България и е много загрижена за това, че има корупция в страната – това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия Аугуст Ханинг, като подчерта желанието за помощ от тяхна страна.

В Германия също има проблеми с корупцията, но що се отнася до съдебните власт, до полицията, там има по-добро изпълнение на законите. Явно е, че сте направили много в тази област, но важен е резултатът. Има още много какво да се направи, посочи Ханинг.

Създаването на Държавна агенция за национална сигурност Ханинг определи като важна стъпка. Важно е взаимодействието на ДАНС с останалите институции и служби, подчерта той. „Бих посъветвал гражданите в България да подкрепят полицията и силите за сигурност. Нещата трябва да бъдат навреме разкривани, а за това трябва да помагат и гражданите", посочи той. Според Ханинг "журналистите въобще не трябва да бъдат подслушвани, но това не се отнася за организираната престъпност”.

Юрген Рот играе важна роля в немските медии. Смятам, че и той като журналист си е свършил работата и трябва да зачетем това. Трудно ми е да преценя случая с Румен Петков и Юрген Рот, но това е работата на всеки разследващ журналист и всеки носи своята отговорност. Обмяната на информацията между Румен Петков и мен, както и между службите на Германия и България, беше много добра. Искам да спомена само едно нещо - в миналото имаше обвинение за изтичане на секретната информация към други канали. Това създаваше грижи и трябваше да решаваме този проблем съвместно с българските власти, допълни още Аугуст Ханинг.