„Атака” предлага да отпадне задължителната имунизация на децата
„Атака” предлага да отпадне задължителната имунизация на децата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Атака” предлага да отпадне задължителната имунизация на децата
70122
„Атака” предлага да отпадне задължителната имунизация на децата
  • „Атака” предлага да отпадне задължителната имунизация на децата

Да отпадне задължителната имунизация при децата и родителите да имат правото сами да избират дали да ги ваксинират. Такова предложение за промяна в законодателството ще внесат в Народното събрание от политическа партия „Атака”, стана ясно днес по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Основната причина за искането на „Атака” според депутатите са редица случаи на усложнения след поставянето на ваксини, отбеляза зам.-председателят на комисията Димитър Димов.

Според Димов по отношение на ваксините българите не вярват на националните консултанти, защото много от тези специалисти са обвързани с фармацевтични компании и се явяват лобисти на фирмите. „Ние добре знаем, че целта на една фармацевтична компания е да продава колкото може повече медикаменти и ваксини”, поясни той.

Здравният министър д-р Таня Андреева обяви, че не може да приеме тезата, която обвинява националните консултанти, защото именно те имат здравни познания.

Андреева съобщи, че 30 на сто от лечебните заведения, които работят по оздравителни планове, за последното тримесечие от 2013-а година са показали подобрение във финансовите си резултати. Тя обаче изрази безпокойство от факта, че независимо, че много от държавните лечебни заведения работят по оздравителните си програми, някои от тях няма как да не продължат да затъват.

По-малките болници, които се намират в населени места, където се финансират единствено от НЗОК, ще продължат да затъват, убедена е д-р Андреева.