„Атака” не правела услуга на ГЕРБ, не искала обаче да играе и играта на БСП
„Атака” не правела услуга на ГЕРБ, не искала обаче да играе и играта на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Огнян Стоичков за проваления вот на недоверие
52570
Огнян Стоичков за проваления вот на недоверие
Огнян Стоичков за състоянието на Атака
  • Огнян Стоичков за проваления вот на недоверие
  • Огнян Стоичков за състоянието на Атака

„Атака" не прави услуга на ГЕРБ с решението си да оттегли подкрепата си за внесения четвърти вот на недоверие срещу правителството, защото властта щеше да излезе по-силна от един неуспешен вот. Това заяви в интервю за Дарик кафе депутатът от „Атака" Огнян Стоичков, който е председател на парламентарната образователна комисия. Той беше категоричен, че не е имал и няма намерение да напуска групата на националистите в Народното събрание.

Като юрист Стоичков призна, че понятието „оттегляне на подпис" наистина е правен нонсенс, но групата е избрала този начин да ревизира първоначалното си решение за внасянето на вота на недоверие. „Проекторешения и проектозакони могат да се оттеглят и в пленарна зала - възможно беше да има и такава позиция на „Атака", но беше избрано това решение", коментира още Стоичков.

„Самият факт, че и вчера в медиите се появиха твърдения и някакви световни конспирации, че едва ли не Георги Първанов стои зад оттеглянето на подписите на „Атака" означава, че за партията тази подписка не е била добрия ход", посочи Огнян Стоичков. Той напомни, че в БСП текат процеси, свързани с лидерската битка. „Няма смисъл „Атака" да влиза в играта на „Станишев и Ко. АД" и „Първанов и Ко. АД", които в момента раздават акции и облигации срещу обещание за бъдещи дивиденти. Това е играта на БСП, нека те да си я играят", допълни депутатът.

Вижда мястото си в ПГ на „Атака" до края на мандата

Огнян Стоичков подчерта, че случилото се покрай вота на недоверие не предопределя каквото и да е било негово решение дали ще остане в групата на „Атака" или не. „Моето място е в ПГ на „Атака", аз съм влязъл с гласовете на избирателите на „Атака", допълни той.

Депутатът допусна, че спрягането на името му като човек, който евентуално би напуснал групата, е свързано с това, че често има лична позиция, която не винаги съвпадала с позицията, изразена от ПГ. Стоичков напомни, че не се е включил в инициативата на партията по време на клетвата на новия президент Росен Плевнелиев, когато депутатите от групата издигнаха плакати с надпис "Плевнелиев избран с измама".

„Категорично „дългата ръка" на ГЕРБ не ме е докосвала нито в този аспект и в този случай, нито откакто съм в НС", каза депутатът, запитан за тезата, че практически обслужва интереса на управляващите. Стоичков изрази мнение, че дори следващата седмица да е имало един провален, отхвърлен вот на недоверие, Бойко Борисов е щял да излезе по-силен от него.

„В момента ние не правим услуга на управляващите. Вярно, че позицията беше сменена, но по-добре последната окончателна позиция да бъде правилна, отколкото да берем плодовете на едно решение с БСП, което не е най-доброто", каза още той.

Две години подкрепа за ГЕРБ - без нищо срещу нея за „Атака"

В оставащото време до следващите избори „Атака" трябва да търси по-широко поле от съюзници и съмишленици, дори в средите на хора, напуснали партията, смята Стоичков. В интервюто си за Дарик той коментира, че има нужда от критичен анализ за състоянието на партията, защото било факт, че за две години, в които подкрепяше ГЕРБ в парламента, „Атака" не е получила в отговор подкрепата на управляващите за нито един свой законопроект.

„Тези две години, в които ние подкрепяхме ГЕРБ, не можахме да оползотворим те да ни подкрепят някои добри наши инициативи в парламента. Трябва да е ясно, че имаме година и няколко месеца - от нас всички в „Атака" в парламента зависи доколко и как ще се представим на изборите през 2013 г. Имаме какво да наваксваме - загубихме време, загубихме темпо", призна депутатът.

Огнян Стоичков е категоричен, че в следващата година и няколко месеца „Атака" трябва да бъде по-активна опозиция. Това според него можело да засили опитите на някои партии да разрушат групата, която вече е на санитарния минимум за съществуването си от 10 народни представители. „Можем да се окажем камъчето в обувката на нечия политическа сила, които ще имат интерес „Атака" да я няма", допусна депутатът.

Нужни били партньори сред патриотичните формации

„Не мога да коментирам дали сме в безизходица и безпътица, по-скоро има какво да се желае „Атака" действително да търси по-широко поле от съмишленици и съюзници, от извънпарламентарно представени патриотични формации", коментира още Огнян Стоичков. Изказвайки лична позиция, той посочи, че за него ВМРО и Красимир Каракачанов са логичен съюзник.

На въпрос може ли да се получи общ патриотичен блок за следващите избори с участието дори на хора, напуснали „Атака" Огнян Стоичков коментира, че това е възможно. „Знаете животът е срещи и раздели. Ако има някакви лични вражди и противоречия в тези раздели, защото в част от тях имаше личен нюанс, аз мисля, че точно в името точно на идеята България си заслужава да си подадем ръце", каза още той.

„Критичен анализ винаги е необходим - колкото по-честно гледаш себе си в кривото огледало и виждаш своите пропуски и недостатъци, толкова по-големи шансове имаш да продължиш напред", посочи още Стоичков по повод критиките, отправяни към лидера на партията Волен Сидеров за състоянието на партия „Атака" през последните две-три години.