Асоциацията на децата с диабет ще съди НЗОК
Асоциацията на децата с диабет ще съди НЗОК / Sofia Photo Agency, архив
Асоциацията на децата с диабет ще съди НЗОК
38200
Асоциацията на децата с диабет ще съди НЗОК
  • Асоциацията на децата с диабет ще съди НЗОК

Националната асоциация на децата с диабет ще заведат дело във Върховния административен съд срещу НЗОК, във връзка с изготвените критерии за отпускане на аналогов инсулин при деца. От пациентската организация са недоволни от начина, по който директорът на лекарствената дирекция в касата Калина Пенчева се е отметнала от обещанието си да отпаднат критериите за изписване на аналогов инсулин при деца.

Председателят на Асоциацията на децата с диабет Елисавета Котова обясни пред Дарик, че високите критерии за отпускане на аналогов инсулин не позволяват адекватното лечение на децата. В момента, за да премине на аналогов инсулин, гликираният хемоглобин на едно дете трябва да е над 9.

Елисавета Котова: „До момента какво се случва. Задължително трябва да бъде на човешки инсулин минимум шест месеца, след което трябва да представи гликиран хемоглобин над 9. Това е едно изследване, което показва състоянието на детето три месеца назад и как се развива неговото заболяване. В световен мащаб гликираният хемоглобин е 6,5 - 7, а не над 9. Няма такова нещо никъде. Ние сме уникална държава във всяко едно отношение. Ние искаме при децата да няма никакви критерии и това беше обещано. Моето възмущение е от това, че за пореден път нещо се обещава и не се случва, и се заблуждават хора".

От асоциацията разпространиха запис от пресконференция, проведена на 15 декември, на която шефът на лекарствената дирекция в касата Калина Пенчева обещава да отпаднат критериите. „Ние проведохме съвместна среща с доцент Коприварова, която е национален консултант по детска ендокринология, и нейното становище и официална позиция е да отпаднат тези критерии. Хубавото е, че нейното становище съвпада и с мнението на експертите и на позицията на касата, и една от първите стъпки за улесняване на достъпа на тези пациенти до качественото лечение, това е ние да премахнем тези ограничаващи критерии", заяви Пенчева на пресконференция на 15 декември.

Въпреки обещанието, критериите на са променени. От асоциацията отново искат среща с Калина Пенчева, която се провежда на 3 февруари. „Ние бяхме с доцент Коприварова на 3-ти при Калина Пенчева и тя се държа ужасно арогантно и аз няма да и го простя това нещо, защото тя не може да каже колко много пари се дават за диабетно болните, какво искаме ние повече от това. 60 милиона до момента са дали, никой от нас не иска да е болен от диабет".

От НЗОК съобщиха, че има промяна в критериите за започване на лечение с аналогов инсулин. В изискванията, обаче, е останало условието при детето да има наличие на хипогликемии или хипергликемии. От асоциацията коментираха, че по този начин реално не се променят критериите.