/ БГНЕС
"Продължаваме промяната" ще има собствен кандидат за управител на БНБ. Това каза Асен Василев, без обаче да конкретизира дали става въпрос за Асен Гюров, чиято кандидатура в предходния мандат стана повод за разрив в коалицията между ПП и ИТН.

Асен Василев беше категоричен, че те няма да подкрепят номинация на ГЕРБ за преизбирането за гуверньор на Димитър Радев. Финансовият министър коментира още, че днес или най-късно утре предстои да бъде публикуван Бюджет 2023, изготвен от неговия екип.

"Трябва да има много ясни ангажименти как ще се случи съдебната реформа, и доколкото имаше вече ясни ангажименти за законите по Плана за възстановяване и другото законодателство, трябва да се изпълняват в срок. Има уточнена законодателна програма, не съм сигурен, че е необходимо нещо повече от това, просто законодателната програма трябва да се изпълнява", заяви още Василев.

„Има забавяне от 66 общи законодателни мерки и други мерки, които трябва да се изпълнят, а са изпълнени само 33. Тук говорим за мерките, които трябваше да бъдат изпълнени към 31 декември м.г. Към тези, които трябваше да бъдат изпълнени сега, към 30 юни, от 46 са изпълнени три, т.е. има значително забавяне в ПВУ и това не се дължи само на липсата на парламент, а и на липсата на активна работа по другите аспекти, които са заложени в плана и в другите реформи“, обясни финансист номер 1.