Археолозите настояват за увеличение на заплатите
Археолозите настояват за увеличение на заплатите / снимка: Sofia Photo Agency

За 50-процентно увеличение на заплатите си настояват българските археолози в обръщение до президента, председателя на Народното събрание, председателя на Министерския съвет, вицепремиера и министъра на науката и образованието и министъра на културата. Това обяви на пресконференция директорът на археологическия институт на БАН Васил Николов.

По думите му колегите им в Румъния получават три пъти повече, а в Сърбия - два пъти повече. Средната заплата на професионалната общност на археолозите у нас, която наброява около 200 души, е между 220 и 510 лева. "Малко по-добро, но също крайно недостатъчно е възнаграждението на труда на археолозите в Националния исторически музей–София и в университетите", се казва в обръщението.

Според Николов българските археолози са се превърнали в пожарна команда, която действа след грабежите на държавното археологическо наследство. "Има опасност ние да останем събирачи на материали, а науката да се окаже в чужди ръце", добави той.

България е сред трите държави в Европа с най-богато археологическо наследство, заедно с Гърция и Италия, посочи Николай Овчаров.