Арестант е починал в килията си в Търговище
Арестант е починал в килията си в Търговище / снимка: DarikNews

Арестантът Кристиян Монев Иванов е намерен мъртъв върху леглото в килията си в Търговище около 11:00 ч. вчера, съобщи окръжният прокурор Атанас Моллов. Веднага след това е започнало следствие за изясняване причината за смъртта.

 

Направена е аутопсия на тялото. Трима лекари са дали експертно мнение, според което са налице трайни заболявания. Предварителната експертиза сочи, че Кристиян е страдал от бронхопневмония и вирусен хепатит Б, с тенденция към преминаване към цироза.

 

Съкилийникът на Иванов е потвърдил, че е бил в лошо здравословно състояние, а вечерта преди да почине е имал висока температура. Тогава около 20:00 ч. са му били дадени последните лекарства, както и храна.

 

Окръжният прокурор и шефът на Окръжната следствена служба в Търговище Николай Николов заявиха, че всеки ден Кристиян е получавал по схема нужните за лечението му лекарства. За последно медикаменти са му били предписани на 9 февруари. Арестантът многократно е лежал в болница заради хепатит. По думите на Николов нито едно лекарско заключение не твърди, че условията в следствения арест са лоши.

 

Иванов е лежал два пъти в затвора за съхранение на наркотици с цел разпространение и за грабеж. Последното обвинение, заради което Иванов е бил оставен в ареста на 20 септември миналата година, също е за съхранение на наркотици с цел разпространение.