Арабистът Владимир Чуков: Има заплаха от радикален ислям у нас
Арабистът Владимир Чуков: Има заплаха от радикален ислям у нас / DarikNews
Арабистът Владимир Чуков: Има заплаха от радикален ислям у нас
17883
Арабистът Владимир Чуков: Има заплаха от радикален ислям у нас
  • Арабистът Владимир Чуков: Има заплаха от радикален ислям у нас

„ДПС показва признаци на криза и ерозия. Всичко това отблъсква избирателите на партията и тласка част от тях към устоите на радикалния ислям.” – това обясни пред Дарик арабистът проф. Владимир Чуков по повод скандалите в родопското село Рибново. Според него Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет заедно с ДАНС, МВР и Главно мюфтийство трябва да даде точна дефиниция на радикалния ислям в България. Подобна практика има в много европейски и мюсюлмански държави.

 

Според Владимир Чуков засега слоевете от българското общество, които дават ухо на радикалните идеи, са незначителни, но съществуват, защото ДПС се намира в криза. „В периферията на избирателите на Движението стоят българо-мохамеданите, които са най-склонни да се явяват опозиция на вече размития център, наречен ДПС”, обясни професорът. Той определи поведението на политика Яне Янев и участието му в скандалите в село Рибново като безотговорно.

 

„Ефектът може да бъде убийствен спрямо всички нас в сравнение с печалбата от 200, 300 или 400 гласа, които може би Яне Янев ще спечели от този регион”, коментира Владимир Чуков.

 

Арабистът заяви още, че в България има заплаха от радикален ислям, тъй като неговите служители имат афинитет към българо-мохамеданите у нас. Радикалните ислямисти смятат, че именно помаците имат законни права над територията на страната ни.

 

Целия разговор можете да чуете в прикачения звуков файл.