Агим Чеку ще остане в ареста още 72 часа
Агим Чеку ще остане в ареста още 72 часа / БГНЕС
Агим Чеку ще остане в ареста още 72 часа
20674
Агим Чеку ще остане в ареста още 72 часа
  • Агим Чеку ще остане в ареста още 72 часа

Върховната касационна прокуратура издаде постановление за задържане с още 72 часа на бившият премиер на Косово Агим Чеку, който бе арестуван вчера на Гранич ния контролно-пропускателен пункт „Гюешево". Чеку е издирван с червена бюлетина на Интерпол по искане на Сърбия.

Постановлението е изпратено до Окръжна прокуратура - Кюстендил, която утре ще внесе в Окръжния съд в Кюстендил искане за задържане на Агим Чеку за срок от 40 дни, през което време по закон трябва да дойде искането на Сърбия за екстрадицията му. Съдът ще вземе решение дали ще го задържи. Преди това искането трябва да се предяви на Чеку пред адвокат.

Бившият премиер на Косово и военен ръководител на Армията за освобождение на Косово Агим Чеку е обявен от Интерпол за задържане на 6 май тази година. Българската прокуратура е поискала чрез Интерпол от Сърбия материалите, въз основа на които е искането за издирване на Чеку. Днес по обед са пристигнали два материала, единият от които е обвинителен акт срещу него, внесен в съда в сръбския град Ниш за геноцид и военни престъпления, извършени в Косово, което тогава е било в рамките на Сърбия.

Двете задържания на Чеку в Унгария през 2003 и 2004 г. са били по друго искане. Той е пуснат, защото тогава е бил с имунитет. Според Конвенцията за специалните мисии от 1973 г. обаче, където е описано кой статут се ползва с дипломатически имунитет, Чеку вече няма такъв имунитет и е влязъл в България на частно посещение. Съдът в Кюстендил обаче, преди да се произнесе дали да разреши екстрадицията му в Сърбия, ще трябва да прецени дали и по нашите закони той е извършил престъпление, и дали става дума за геноцид, който позволява да бъде съден независимо на територията на коя държава и кой град.

Ако обаче няма доказателства за извършен от него геноцид, може да се окаже, че съдът в Ниш не е компетентен да го съди за престъпления, извършени на територията на друга държава, коментират магистрати.