Адвокатът на цар Киро: Рашкови са канибали
Адвокатът на цар Киро: Рашкови са канибали / снимка: DarikNews.bg, архив

Семейство Рашкови са канибали и ядат хора, костенурки, всичко - това каза адвокатът на София Христова Васил Марков веднага след заседанието на Пловдивския окръжен съд. Христова се призна за виновна за това, че в периода 27 май-16 ноември в местността „Изгорялата воденица" в землището на Катуница противозаконно е държала 33 сухоземни костенурки, като три от тях са от вида шипобедрени костенурки, които са екземпляри от Червения списък на Международния съюз да защита на природата, и 30 от вида шипоопашата костенурка, които са екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.

Съдът одобри споразумението, сключено между Окръжната прокуратура и 34-годишната Христова. Наложена и беше условна присъда от една година с три години изпитателен срок и 5000 лева глоба. Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

Костенурките са отнети в полза на държавата и предадени на Центъра за костенурки към фондация „Гея Челония" в Баня, област Бургас.

София Христова не пожела да коментира нищо пред медиите. Тя и адвокатът й Васил Марков се опитаха да заблудят журналистите. Първа в залата влезе нейна двойничка, маскирана с шапка, след което Христова се промъкна незабелязано. На излизане двете си смениха шапките. В момента снахата на цар Киро живее на квартира в Пловдив и не е ясно дали ще се върне в Катуница. В пловдивското село се говори, че Рашкови гледат костенурки заради кръвта им, която пиели с лечебна цел. Кръвта им е ценна при онкологични заболявания. От рак на панкреаса е починал и съпругът на София Христова Иван Рашков.

Други новини от Пловдив