/ ThinkStock/Getty Images
Осемдесет процента от младите български мъже на възраст 16-29 години, или 8 от всеки 10 представители на силния пол у нас, живеят заедно родителите си. При младите жени този показател е много по-нисък - едва 60 на сто от представителките на нежния пол у нас се задържат при родителите си до 30-годишна възраст. Средната възраст, на която младите българи са напускали родителите си, е била 30 години.

Родители осъдиха 30-годишния си син, отказвал да напусне дома им (СНИМКИ)
 
България не прави голямо изключение по средния показател за съжителство деца-родители за страните от ЕС. И там 73 на сто от младите мъже и около 60 на сто от младите жени са съжителствали с родителите си почти до 30-годишна си възраст, показват данни от анализ на Евростат.

Евростат: Две трети от младите българи живеят в пренаселени жилища
 
Основната причина за това продължително съжителство между деца и родители е била ангажираността на младите хора с образованието им и логистичната помощ, която по-възрастните са им оказвали при тяхното следване. Втора основна причина е бил показателят "риск от бедност". Тенденцията е - колкото повече бедност - толкова повече поколения под един покрив.
БТА