70 млн. лв. платила НЗОК за болнична помощ за първите три месеца на 2007 г.
70 млн. лв. платила НЗОК за болнична помощ за първите три месеца на 2007 г. / netinfo

70 милиона лева е изплатила Националната здравноосигурителна каса за болнична помощ през първите три месеца на тази година. Така преразходът в сравнение със същия период на миналата година е около 10 процента. Това съобщи директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова по време на среща с директори на болници от цяла България.

Финансовото превишаване на ресурсите се наблюдава най-вече в малките болници, заяви д-р Румяна Тодорова. Директорът на здравната каса съобщи, че в някои клинични пътеки разходите са увеличени значително.

Най-големият преразход по специалности са наблюдава в гестроентерологията-127 %, ревматологията – 117 % и неонатологията – 116 %.

Според д-р Румяна Тодорова една от основните причини за този преразход е лекуването на един и същи пациент по различни клинични пътеки в рамките на един отчетен период.

Наблюдавало се също и прехвърляне на един клиничен случай от една пътека в друга. Честа практика било съпътстващите основното заболявания да се лекуват по различни клинични пътеки.

Директорът на здравната каса допълни, че през изминалата седмица експерти са проверили 82 лечебни заведения. Директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев заяви, че болниците не може да намалят разходите си, докато не се подобри ефективността на контрола върху тях.