60 000 лева за софра в Пирогов били грешка на езика на Рашидов
60 000 лева за софра в Пирогов били грешка на езика на Рашидов / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Министърът на културата Вежди Рашидов официално се извини на работещите в "Пирогов" за думите си от вчера, че в Института за спешна медицинска помощ имало доктори, които взимали по 60 000 лева за ядене и пиене. Рашидов каза това след края на правителственото заседание, на което бяха обсъждани поредните антикризисни мерки. Думите му веднага предизвикаха реакцията на "Пирогов", откъдето обясниха, че това не е вярно.

24 часа по-късно министърът изпрати отворено писмо до работещите в института, в което се отбелязва, че казаното от него е "неволна грешка на езика". "В страната има директори на държавни болници и лекари с абсурдно високи възнаграждения, но Институтът за спешна помощ не е сред тях", пише Рашидов до медиците и им признава, че със своя лапсус е вкарал несправедливо института "Пирогов" и неговото ръководство в групата на тези лечебни заведения. "Приемете искрените ми извинения за "горчивата вест", която без да искам ви поднесох точно на Благовещение", казва още министърът, чиято съпруга също работи в института.

В понеделник той ще отиде на крака при медиците от "Пирогов", за да им поднесе лично своите извинения. Вежди Рашидов ще се срещне с директора на болницата Димитър Раденовски в 14.00 ч.