50 000 души годишно преминават през родните психиатрии
50 000 души годишно преминават през родните психиатрии / снимка: sxc.hu
50 000 души годишно преминават през родните психиатрии
73113
50 000 души годишно преминават през родните психиатрии
  • 50 000 души годишно преминават през родните психиатрии

За да дойде линейка до Държавната психиатрична болница в Нови Искър при влошено състояние на психично болен пациент, лечебното заведение трябвало да плаща на столичния Център за спешна медицинска помощ по 50 лева на час.

Това съобщи директорът на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова, като уточни, че практиката болницата да дава пари на линейките за иначе безплатната бърза помощ съществувала от години. От Здравното министерство уточниха за Дарик, че договори за заплащане от страна на психиатричната болница на спешния център наистина са сключени и по случая в момента тече проверка.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването пък добавиха, че всяка година в родните психиатрии се регистрират по около 50 000 пациенти. Дали обаче това е реалният брой на хората, които лежат в психиатричните болници никой не може да каже, тъй като не е ясно колко от тях се настаняват повторно след изписване.

Критично състояние на материалната база в държавните психиатрични болници, липса на връзка между тях, недобра организация при лечението на психично болните - това са само част от проблемите, които продължават да стоят пред родната психиатрия, подчерта д-р Цветеслава Гълъбова.

„Ако се случи нещо спешно и извикаме Бърза помощ, това ни струва по 50 лв. на час. На всеки три месеца си получаваме фактурата от Бърза помощ и си я плащаме. Аз заварих тази практика, но преди три години беше по лев на километър", уточни тя.

Дали това е редно или не, не може да се каже, смята психиатърът д-р Владимир Сотиров:

„Нали одитът установи нарушения в Центъра за спешна помощ и министърът поиска уволнението на директора именно заради финансови нарушения, но най-вероятно той ще се върне на работа".

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров добави, че психиатриите плащат и за много други услуги, което е и причина за малкото средства, с които разполагат, тъй като в бюджетите им такива допълнителни разходи не са предвидени.

„Не само за линейка се плаща. В психиатричната помощ в определени състояния - остри, тежки психози, се прилага електрошок. Плаща се на анестезиолога да се приложи електрошок. Тъй като методиката, по която се финансира тази дейност, не предвижда такова нещо, т.е. те трябва да отделят от общите средства, които получават, те се ограничават, тъй като това ще се отрази в намаляване на техните заплати", обясни Кацаров.

В психиатричната болница в Нови Искър към момента са настанени за няколкомесечно лечение пациенти от Дупница. Това, според специалистите, също е проблем при лечението на психично болните. Те не трябвало да бъдат лекувани на стотици километри от дома, но подобни решения у нас се взимали от съда. Освен ниското финансиране на държавните психиатрии, липсата на регистър на техните пациенти също затруднявала лечението.