5 август – ден на национален траур за загиналите миньори
5 август – ден на национален траур за загиналите миньори / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството обяви 5 август за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина „Ораново”. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В понеделник националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на семействата и близките на загиналите миньори.

Президентът Росен Плевнелиев вече поднесе съболезнования на близките и колегите на загиналите миньори. „Възхищавам се на отдадените и последователни действия на спасителните екипи, които положиха изключителен труд, за да се притекат на помощ на пострадалите. Те се превърнаха в рядък пример за съпричастност и героизъм и спечелиха благодарността и уважението на цяла България”, посочи Плевнелиев.

„Вярвам, че започналото разследване без забавяне ще разкрие причините за инцидента и, ако се установи липса на адекватен контрол или неспазване на мерките за безопасност, виновните ще понесат своята отговорност”, допълни още държавният глава в съболезнователния си адрес.

Община Симитли вече обяви тридневен траур в памет на загиналите миньори от рудник „Ораново”. Решението бе взето на извънредна сесия на общинския съвет по-рано днес.

Тази сутрин минни спасители откриха телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов. Двамата миньори бяха затрупани в подземната галерия от свлачище на 16 юли. В същия ден под тонове кална маса извадиха телата на миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов.

Днес изпратиха в последния му земен път и 49-годишния Асен Грънчаров, миньор в рудник „Ораново”, който издъхна в забоите на мината в четвъртък.

На 16 юли след срутване в галерия в рудник „Ораново” под земята останаха затрупани четирима работници. Телата на двама от тях - Асен Стойнев и Христо Младенов, бяха намерени още същия ден. Незабавно беше организирана операция за издирването на другите двама - Иван Лазаров и Николай Михайлов. Акцията продължи 18 дни. Заради теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа, специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.