40 сигнала за злоупотреби на болници е получила прокуратурата
40 сигнала за злоупотреби на болници е получила прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency,Юлиана Николова
40 сигнала за злоупотреби на болници е получила прокуратурата
26071
40 сигнала за злоупотреби на болници е получила прокуратурата
  • 40 сигнала за злоупотреби на болници е получила прокуратурата

В прокуратурата са подадени 40 сигнала за злоупотреби на болници от цялата страна, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Някои болници, които не отговарят на критериите за сключване на договори с Националната здравноосигурителна каса, може да получат срок от половин до една година, в който да покрият изискванията. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с шефове на болници в Министерски съвет.

Около 15-20 болници в страната ще получат отсрочка от половин или една година, за да покрият изискванията на НЗОК. Според премиера Бойко Борисов има готовност да се отблокират 350 - 400 милиона лева от резерва на касата, ако парите за здравеопазване се окажат недостатъчни.

Финансовият министър Симеон Дянков, обаче не се съгласи с премиера: За мен това не е нужно, ние сме намерили достатъчно пари. Това, което той казва е просто още една възможност, но за мен тя не е необходима, тъй като сме изчислили така нещата, че 350 млн. лева да дойдат допълнително от трансфер, от по-добри приходи от НАП и Агенция "Митници".