39 висши училища ще използват оценките от матурите
39 висши училища ще използват оценките от матурите / netinfo
39 университета ще използват оценките от матурите, съобщи заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов. Някои от висшите училища ще използват оценките от задължителните държавни зрелостни изпити като балообразуваща оценка, а други вместо приемен изпит.

35 ВУЗ-a ще използват оценките от матурите вместо конкурсни изпити за отделни специалности, каза заместник-министър Кирчо Атанасов :

„Четири висши училища използват оценките от държавните зрелостни изпити само като оценки при балообразуване”, каза още Атанасов.

10 са университетите, които изобщо няма да ползват оценките от матурите. Това са предимно ВУЗ-ове, с по-специфичен прием – НАТФИЗ, Художествената и Музикалната академии, Американският университет в Благоевград, Медицинският университет във Варна, Военната академия в София.

Пълният списък на университетите и специалностите, за които матурите имат значение, ще бъде качен до утре на специалния сайт на държавните зрелостни изпити – zamaturite.bg. От министерството обещаха още, че преди провеждането на матурите ще поканят в комисиите представители на висшите учебни заведения и като членове на комисията за проверка.

От утре учениците могат да подават в училищата заявленията, в които да посочат избрания от тях предмет за втората задължителна матура. Първата е по български език и литература и този изпит държат всички зрелостници.