250 деца от община Мездра са в автобусна ваканция
250 деца от община Мездра са в автобусна ваканция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четвърти ден 250 деца от община Мездра не ходят на училище заради "автобусна ваканция", съобщи Генади Събков, заместник-кмет на Мездра. От 8 март фирмите, които превозват учениците, са преустановили курсовете заради неизплатени от държавата средства. Министерството на финансите дължи на превозвачите пари за първите три месеца на 2010 г., както и суми от 2009 г.

Преговорите на общината с фирмите да продължат дейността си на свои разноски до превеждане на средствата са били неуспешни, тъй като доставчиците на гориво са спрели авансово да зареждат автобусите. Ученици се извозват само от общинските фирми, но те не могат да поемат курсовете на частните превозвачи.

Обещанията на Министерството на финансите са, че до края на седмицата парите ще бъдат преведени.

"В други населени места фирмите продължават да транспортират ученици на свои разноски, но те превозват и граждани по тези линии, от които имат приходи. В община Мездра обаче няма пътнико поток, който да покрие дори частично разходите. Най-много от децата, останали без превоз, са от училището в село Зверино, има такива и от Мездра", допълни Генади Събков.

Други новини от Враца