/ Снимка: ThinkStock/Getty Images
25 години затвор за двойно убийство в София
99300
25 години затвор за двойно убийство в София
  • 25 години затвор за двойно убийство в София
25 години затвор при първоначален строг режим получи бизнесменът Драгомир Драгомиров за двойното убийство в столичния квартал „Витоша” през май 2017-а. Тогава след спор заради забавени плащания бяха убити строителният предприемач Вячеслав Коев и Стойка Мишева, която работела в строителния надзор. Тежко ранен бе и синът на Мишева – Станимир Михайлов. Драгомиров се предаде сам минути след стрелбата, а днес пред съда направи пълни самопризнания. Прокуратурата поиска 20 г. затвор за него, които автоматично да бъдат намалени с 1/3 заради самопризнанията. Софийският градски съд обаче реши, че присъдата трябва да е доживотна и съответно намалена до 25 години. Присъдата не е окончателна, може да се обжалва и за момента Драгомиров остава под домашен арест.

18 май 2017: Двама убити и един тежко ранен при стрелба в София (СНИМКИ)

На 18 май 2017-а около 10:00 ч. сутринта Драгомир Драгомиров се срещнал с представители от фирмата „Пейсол”. Компанията била инвеститор в един от строежите на Драгомиров, но забавяла плащанията. На срещата присъствала и Стойка Мишева от строителния надзор на обекта, която пък отказвала да признае разходи по строежа за около 1800 лева.
 
В хода на срещата Драгомиров се ядосал, развикал се, че ще фалира, след което извадил законно притежаван пистолет и застрелял управителя на „Пейсол” Вячеслав Коев и Стойка Мишева. Тежко ранен бил и синът й – Станимир Михайлов. Друг от съдружниците в „Пейсол”, който присъствал на срещата, успял да избяга.
 
След стрелбата 57-годишният тогава Драгомиров си тръгнал с личния си автомобил, но след няколко минути се върнал и се предал на полицията. Пред съда той направи пълни самопризнания и поиска съкратено съдебно производство.
 
Защитата му наблегна на факта, че от „Пейсол” многократно забавяли дължими по договор суми към фирмата на Драгомиров. Във въпросния случай той не можел да плати заплатите на над 100 свои служители заради забавеното плащане, а преди това инвестирал свои средства в строежа в размер на над 150 хил. лева.
 
Прокуратурата поиска 20 години затвор за двойно убийство в столицата

Според адвоката на семейството на убития Коев – Емануил Йорданов, при търговски спорове обаче си има съдебни процедури: "Това, което той твърди, е, че става въпрос за неуредени търговски отношения между две фирми, при което въпросните спорове са го довели до такова психическо състояние, че е решил да убие. Което лично за мен е неразбираемо, защото когато говорим за търговски спор, си има процедури. Човешкият живот трудно може да бъде измерен с пари", каза Йорданов.
 
Прокурорът по делото Марио Томов поиска 20-годишна присъда, която да бъде намалена автоматично до 13 години заради самопризнанията на Драгомиров.
 
Самият Драгомиров заяви, че съжалява безкрайно, поиска прошка, изказа съболезнования и помоли за снизходителност. Адвокатите на семействата на убитите обаче поискаха доживотен затвор, който да бъде намален до присъда между 20 и 30 години заради самопризнанията.
 
Такова в крайна сметка беше и решението на съда.  Според председателя съдия Ралица Манолова присъдата трябва да е доживотна, но заради съкратената процедура на Драгомиров бяха присъдени 25 години затвор, както и да заплати разноските по делото за около 18 хил. лева.
 
Присъдата не е окончателна, подлежи на обжалване, а към момента Драгомиров остава под домашен арест.