2135 деца живеят в бежанските центрове у нас
2135 деца живеят в бежанските центрове у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
2135 деца живеят в бежанските центрове у нас
68871
2135 деца живеят в бежанските центрове у нас
  • 2135 деца живеят в бежанските центрове у нас

Липса на лидер и неясна координация между институциите са основните проблеми, с които се сблъскват неправителствените организации, работещи на място в бежанските центрове. Проблемите бяха поставени по време на първото заседание на Националния съвет за закрила на детето във връзка с гарантирането на правата на децата-бежанци. В бежанския лагер в Харманли има 350 деца, като част от тях са без родители, а много други са болни и разчитат на доброволна медицинска помощ, заради лошата организация от страна на държавата, разказа Дани Колева от Националната мрежа за децата. По думите й няма обособен кът за занимания и обучение на децата.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев увери, че във всички бежански центрове ше бъдат направени такива кътове, а към агенцията ще бъдат назначени 110 души, които ще се занимават със социални дейности. Към момента в центровете са настанени 2135 деца, като над 1600 са от Сирия.

В бежанския лагер в Харманли около 450 души са настанени в модерно оборудвани фургони, но други 800 души до скоро са живеели във военни палатки. Сред тях има много деца с бронхит и отит, както и 17 бременни жени, които разчитат на доброволни прегледи. За храната се разчита основно на дарения. Нужно е изграждане на капацитет на място и водеща институция, която да организира всичко, обясни Диана Димова от сдружение „Самаряни".

„Тези хора са много травмирани и сами започват да разказват за много тежки неща, които са им се случили. Има много млади вдовици, децата им са били свидетели на убийствата на бащите си. Има нужда от ясна подкрепа по отношение на това как тези хора и деца, особено, да се справят с травмата", допълни Димова.

Николай Чирпанлиев посочи, че финансовата помощ за бежанците, получена от различните институции и държави, ще бъде насочена основно към социални мерки в бежанските центрове. За съжаление голяма част от тях не проявяват интерес към образованието на децата си, коментира Чирпанлиев.

„Това произтича от тяхното твърдо убеждение, че те ще минат транзитно през България и ще отидат някъде в Европа", каза Чирпанлиев.

На заседанието стана ясно, че държавата ще отдели близо 950 хиляди лева за обучение по български език на бежанци, а поне 200 лица ще бъдат включени в субсидирана заетост.