20 000 болни от глаукома са спрели да се лекуват заради по-малкото пари за лечение
20 000 болни от глаукома са спрели да се лекуват заради по-малкото пари за лечение / снимка: БГНЕС, архив

Около 20 000 пациенти, болни от глаукома, са спрели да се лекуват в резултат на двойното намаляване на средствата за лечение на болестта. Това заявиха лекари от Националната глаукомна асоциация на пресконференция в пресклуба на БТА.

Между 60 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и че се лекуват, защото повечето видове глаукома не причиняват болка и протичат незабелязано, сочат данните на асоциацията.

През март 2010 г. реимбурсацията на медикаментите, лекуващи глаукома, е намалена от 100 на 50%, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ отделение в очна клиника към МБАЛ "Александровска", заяви, че на пациент сега се налага да доплати от 20 до 30 лв. на месец. Голяма част от пациентите са пенсионери и имат редица други заболявания, за лечението на които също трябва да доплащат и се получава тъжна картина - те не могат да си го позволят, каза доц. Ангелов. По здравна каса пациентите, болни от глаукома, имат право само на два безплатни прегледа, което е крайно недостатъчно.

Препоръчително е всеки човек, навършил 40 години, да направи първия си профилактичен преглед за глаукома при офталмолог, съветват експертите. Болестта поразява предимно възрастни хора, но може да бъде и вродена, или да настъпи в млада възраст.

Глаукомата поразява 60 -70 млн. души по света като тенденцията е до 2020 г. броят на тези болни да се увеличи.