16 натровени с гъби само за два дни
16 натровени с гъби само за два дни / www.sxc.hu
16 натровени с гъби само за два дни
21358
16 натровени с гъби само за два дни
  • 16 натровени с гъби само за два дни

За два дни в болниците в София и Смолян са постъпили общо 16 души, натровени с гъби. Пациентите, настанени в столичните болници "Пирогов" и Военномедицинска академия, са в тежко състояние. Хората, които са настанени в смолянската болница,  се очаква да бъдат изписани в четвъртък.

След като във вторник компания от осем души пострада от отравяне със зелена мухоморка, в "Пирогов" са постъпили още двама мъже със съмнение за гъбно отравяне. Според лекарите при подобен род тежко отравяне са необходими поне 7 дни, за да се разбере дали пострадалите ще се възстановят.

Четирима от пациентите, които са постъпили във Военномедицинска академия, са разказали, че всяка година са брали сарнели в съответния район на Костинброд и никога не са попадали на отровните им двойници. Шестимата души от Пловдив, които са в интензивното отделение на смолянската болница, попаднали на отровните гъби край язовир Доспат. Завеждащият отделението там доктор Ангел Каръшев съветва да не се берат гъби, освен ако в компанията няма специалист. 

Първите симптоми, които се получават при отравяне с гъби са гадене, главоболие, в някои случаи и висока температура.