10 милиона евро отиват за психиатрии у нас
10 милиона евро отиват за психиатрии у нас / netinfo

Около 10 милиона евро ще бъдат вложени за подобряване на психиатричната помощ в страната през следващите една-две години. Средствата ще бъдат осигурени по линия на ФАР и от Министерството на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски при откриването на най-модерната у нас Държавна психиатрична болница в Пазарджик. Подобряването на психиатричната помощ, на материално-техническата база на психиатричните болници и на медицинското обслужване на психично-болните е един от основните приоритети в политиката на Здравното министерство, каза още министър Гайдарски.

Основна цел на провежданата у нас реформа в областта на психиатричната помощ е замяна на съществуващия институционален модел за психиатрични грижи с услуги, както и с рехабилитация на хората с психични разстройства. Тенденцията, както навсякъде в Европа, е психично - болните да не се лекуват дълго в болници, а да се преминава към лечение чрез нововъведени социални услуги, например настаняване в приемни семейства, каза още министър проф. Радослав Гайдарски. Сега психично-болните се лекуват напълно безплатно в болниците, изцяло държавни, не плащат дори потребителски такси. Психиатричните болници не работят по клинични пътеки и средствата в момента там са ограничени. Големи средства засега се отделят за извънболничната психиатрична помощ.

Проблеми за сега остават числеността на персонала в психиатричните болници и размера на заплатите на обслужващия персонал, поради което засега липсват кадри. Очаква се 20% увеличение на заплатите на медицинските сестри във всички държавни болници, преизизчислено от 1 януари и 30% - за лекарите. А от 1 юли тази година заплатите на всички специалисти в тези болници ще се покачат с още 10%, обяви здравният министър.

В Народното събрание ще бъде внесено и искане за промяна в Закона за здравето в частта му за принудителното настаняване за лечение на болните с тежки психични отклонения и агресивно поведение, но процедурата за сега е доста тромава, каза Радослав Гайдарски.

Според статистиките на здравното министерство броя на тежко болните с психични разстройства не нараства, но остава постоянен.