Станишев: Злоупотребяват със страданията на медиците
Станишев: Злоупотребяват със страданията на медиците / снимка: Sofia Photo Agency

Морална и политическа злоупотреба със страданията на медиците ни в Либия – така премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев определи включването на петте медицински сестри и на д-р Здравко Георгиев в листите за евродепутати.

Заедно с почти всички кандидати на левицата за евроизборите Станишев внесе в ЦИК документите за регистрацията на листата на коалиция „Платформа Европейски социалисти”.

При внасянето на листата на левицата Сергей Станишев беше помолен за коментар на внесените в петък от „Ред, законност и справедливост” документи в ЦИК за включването на шестимата български медици в Либия в изборната надпревара.

„Ние сме правили много сериозни проучвания и консултации с европейски институции за това какъв е шансът с подобни действия да се постигне резултат - за съжаление, не бива да се създава илюзия, че по този начин се гарантира освобождаването на медиците", отбеляза премиерът.

„Един специалист направи военно сравнение, че когато имаш шестима пленници, да ги направиш от редници - генерали, това не помага за тяхното освобождаване”, допълни Сергей Станишев.

Преди левицата листата си за регистрация в ЦИК внесе Движението за права и свободи. Зам.-председателят на партията Юнал Лютфи прогнозира, че ДПС ще спечели минимум четири депутатски места в Страсбург. Лютфи обясни, че партията ще търси резерви сред електората си в страната и че липсата на гласовете на изселниците в Турция няма да се отрази на резултатите на партията.

И от ДПС, и от Демократи за силна България, които също внесоха документите си за регистрация в ЦИК, бяха категорични, че не може да се извличат политически дивиденти на гърба на трагедията на българските сестри в Либия.