Режисьорът Галин Стоев на фестивала в Авиньон
Режисьорът Галин Стоев на фестивала в Авиньон / netinfo

Театралният фестивал в Авиньон, южна Франция, организира среща, на която да се обсъди културната политика на ЕС, предаде Франс прес.

Еврокомисарят по въпросите на културата Ян Фигел и френската министъРка на културата Кристин Албанел участваха в дискусията, на която бяха поканени и хора на изкуството като българския режисьор Галин Стоев.

Парадоксално е, че културна Европа, която бе факт още през Средновековието чрез голямата мобилност на композиторите и писателите, така и не се конкретизира в Римския договор от 1957 г., с който се създава Европейският съюз, отбелязва АФП.

Старият континент по онова време искаше преди всичко да осигури мир и благоденствие след Втората световна война и изграждането на ЕС стана главно около икономическите и валутни въпроси.

Днес за културна дейност в бюджета на ЕС се отделят едва 0,03 процента.

Все пак на 10 май Европейската комисия представи първата европейска стратегия за културата, която цели да насърчи културното многообразие и да улесни мобилността на хората на изкуството и на творбите в самия съю и към него.

Според Европейската комисия секторът на творчеството и културните индустрии през 2003 г. е достигнал оборот от 654 милиарда долара, което е 2,3 процента от европейския БВП. В този сектор работят най-малко 5,8 милиона души, или 3,1 процента от населението на ЕС.