Евробарометър: Българите са най-нещастните в ЕС
Евробарометър: Българите са най-нещастните в ЕС / netinfo

В България и Румъния едва всеки десети човек се чувства щастлив, като всъщност в страната ни 55% от населението твърди, че не е щастливо. Това сочат резултатите на последното проучване на Евробарометър за европейската социална реалност.

Проучването е проведено през ноември и декември 2006 година, когато страната ни още не беше официално член на Европейския съюз. Според резултатите на Евробарометър, като цяло европейците са щастливи хора.

87% от запитаните жители на 25-те членки на ЕС през 2006 година са отговорили утвърдително на въпроса. Същевременно обаче проучването е установило, че щастието в 15-те стари страни членки е по-голямо отколкото в новите 10.

Оказва се, че най-щастливи са датчаните - 49%, ирландците - 46% и холандците – 43%. България е в дъното на класацията, като дори румънците са се определили като по-щастливи от нас.

Проучването на Евробарометър разглежда и степента на задоволеност от живота. Тя, според социолозите, се определя от 14 показателя - част от тях са стандартът и качеството на живот, удобствата, с които се ползват хората в даден регион, чувството за безопасност и доверие в работата, която човек има, както и в пенсията си.

Средно всеки девет от десети европейски граждани смятат къщата си за задоволителна /92%/, но що се отнася до работата и пенсиите, нивата започват да варират. Същото се отнася и до нивото на стандарта на живот.

В страните от Северна Европа – Бенелюкс, Скандинавските държави и Великобритания, цифрите са най-високи. Най-ниски са в България, където според Евробарометър по-малко от половината граждани са доволни от тези два компонента, формиращи задоволеността им от живота.

Хората в Холандия, Дания, Белгия, Люксембург и Ирландия нареждат най-високо средата си на живот, докато българите са най-разочарованите от нея. /БГНЕС/