Завещанието на Енцо Ферари – F 40
Завещанието на Енцо Ферари – F 40 / netinfo

До голяма степен Ferrari F40 (Ферари Еф 40) е превъплатеното завещание на Енцо Ферари, който поръча производството на автомобила през 1986 г., когато бе на 88 години. С това бе отбелязана 40-тата годишнина от създаването на известната автомобилна компания, предаде ДПА.

Твърди се, че Енцо Ферари е разпоредил на инженерите си да построят "най-добрата кола в света", съчетавайки много от качествата на състезателната кола на Ферари (Ferrari). Моделът F 40 е базиран на версията на състезателния автомобил GTO Evoluzione (Джи Ти О Еволюционе), но въпреки това новият му облик е поразителен. Дизайнът на шасито Pininfarina (Пининфарина) придава на F 40 ефектен външен вид със заострени ръбове, огромен заден спойлер и много въздушни филтри.

Спирачките се нуждаят от специално охлаждане, особено когато трябва да спрат 1100-килограмова суперкола с осемцилиндров турбодвигател с мощност 478 конски сили.

Днес 478 конски сили не са толкова впечатляващи, но при пускането на модела на пазара през 1987 г., това бе най-бързият автомобил по пътищата, развиващ максимална скорост от 324 км./час. Колата ускорява от 0 до 200 км./ч. за 11 секунди.

Интериорът е относително непретенциозен за разлика от състезателните коли. Новият автомобил на Ferrari има покрив, направен от въглеродни съставки, но без електрически прозорци, отделение, предназначено за звукови системи или пък други екстри.