Замразяват обезщетението за втората година от майчинството
Замразяват обезщетението за втората година от майчинството / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Замразяват обезщетението за втората година от майчинството
57400
Замразяват обезщетението за втората година от майчинството
  • Замразяват обезщетението за втората година от майчинството

Обезщетенията през втората година от майчинството ще останат замразени на 240 лева, заяви в отговор на въпрос на Дарик финансовият министър Симеон Дянков. По-важно да се увеличават доходите по време на работа на бъдещите майки, с което ще се увеличат и обезщетенията им през първата година.

Правителството направи много и за тази, и за следващата година да увуличи заплатите в дръжавната администрация, в общините, в армията, в лекарските среди и така нататък, каза вицепремиерът. Той допълни, че доходите през първата година от майчинството са свързани с това каква е била заплатата, получавана от майката, когато е работила. Средно във финансовото министерство през тази година заплащането се е увеличило с 23 на сто. Така по думите на министъра на финансите, жените във финансовото министерство, които са или ще станат майки, получават над 20 на сто увеличение на дохода за първата година от майчинството. „Така че правителството е направило доста и според мен това е правилният ход - да се вдигат заплатите, а от там и заплащането на майчинството в първата година", каза финансист номер едно.

Дянков каза още, че не е привърженик на идеята за коледни добавки на пенсиите, но все още се правят разчети. Вицепремиерът обясни, че въпросът „ще се решава по коледно време". „В интерес на истината тази година бюджетът върви по-добре от прогнозите, така че възможности има, но тези възможности могат да отидат и в други ресори", коментира финансовият министър.