Замислят кандидатите за обществени поръчки да ползват единна декларация
Замислят кандидатите за обществени поръчки да ползват единна декларация / снимка: БГНЕС

В проекта на новия Закон за обществените поръчки се предвижда възможността кандидатите да използват единна декларация, което ще е алтернатива на сегашното предоставяне на множество документи. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на форум, организиран от Камарата на строителите в България.

Предвидена е и нова доза вариативност при администрирането на открита процедура при обществените поръчки чрез възможност да се обръща редът при разглеждането на предложенията - първо се отваря цената, вижда се кой е кандидатът, предложил най-ниска цена, ако той съответства на всички изисквания на процедурата, веднага може да бъде обявен за печеливш, обясни вицепремиерът.

Той информира, че ангажиментът на България е до април 2016 г. да транспонира новите директиви в сферата на обществените поръчки. Амбицията ни е поне няколко месеца по-рано да изпълним този ангажимент, заяви Дончев и допълни, че вече има работна група, която разработва новите текстове в закона.

На първо място имаме тази платформа, която отразява логиката в новите директиви, и до два месеца ще се доработят текстовете и ще се внедри опитът от научените уроци, допълни вицепремиерът. Законът като правна рамка е изчерпан и решението е изцяло нов текст, каза още той.

В проектозакона се предлага и вариант за обжалване с едноинстанционно производство само чрез КЗК за процедурите под така наречените национални прагове. Дончев отбеляза, че в новия текст на закона трябва да бъде решен и въпросът за поръчките, които се дават без процедура на кооперациите на хората с увреждания, защото тази практика изкривява пазара. Подобни кооперации сега кандидатстват за всичко, включително и за разработването на нови софтуерни решения, в много от случаите това е техника за избягване на конкурентна процедура и едва ли подпомага хората с увреждания, коментира Дончев.

Новият закон създава правната рамка за пълната електронизация на процеса, каза още вицепремиерът. Председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България Светослав Глосов съобщи, че през последните години над 80 на сто от строителния пазар се обуславя от обществените поръчки. От този дял близо 90 на сто са от поръчки, финансирани от еврофондовете.

Министърът на околната среда Ивелина Василева и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, които също участваха във форума, заявиха, че подкрепят новата правна рамка и в частност разработването на типова документация за тръжните процедури, разработването на насоки за определяне на критериите за определяне на техническите предложения и въвеждането на електронни търгове. Според тях това ще доведе до избягване на пропуски и грешки и до намаляване на рисковете от забавяне на изпълнението на проектите заради многобройните обжалвания.

По данни на управляващите органи на двете ресорни оперативни програми, цитирани от Василева и Николова, има драстични случаи на забавяне на финализиране на тръжни процедури между година и половина и повече от две години. Най-често допусканите нарушения по обществените поръчки са неправомерни или дискриминационни критерии за подбор, дискриминационни технически спецификации с посочване на твърде специфични стандарти и включване на субективни показатели в методиката за оценка на офертите.

Източник: БТА