За Сърбия няма рискове в проекта Южен поток
За Сърбия няма рискове в проекта Южен поток / снимка: БГНЕС

За Сърбия не съществуват никакви рискове в проекта за строителството на "Южен поток", заяви снощи премиерът Александър Вучич в ефира на националния тв канал РТС.

Той отбеляза, че руската страна се е отнесла с уважение към всички забележки на Белград. Тя е приела всичко по приятелски начин, за което й благодарим, каза премиерът. Вучич отбеляза, че "Сърбия ще получи по-изгодни условия" от предложените й първоначално, когато се водеха началните преговори през 2008-2009 г. и ще получи 50:50, а не 49:51 %, отбеляза той. Първите тръби от сухоземната част на на газопровода "Южен поток" на територията на Сърбия бяха положени до село Шайкаш край Нови Сад на 24 ноември миналата година. Така бе отбелязано началото на ключовия етап от строителството на газопровода, пише БГНЕС.

"Южен поток" ще преминава през акваторията на Черно море, през страни от Централна и Южна Европа за постигане на диверсификация на доставките на газ за Европа. Сухопътната част ще бъде на територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия. Общият капацитет по проекта през първата година на експлоатация е около 16 млрд. куб. , а след това - по около 63 млрд. куб. м.