Вдигат минималното обезщетение за майчинство на 270 лв. от догодина
Вдигат минималното обезщетение за майчинство на 270 лв. от догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вдигат минималното обезщетение за майчинство на 270 лв. от догодина
46771
Вдигат минималното обезщетение за майчинство на 270 лв. от догодина
  • Вдигат минималното обезщетение за майчинство на 270 лв. от догодина

Обезщетенията за майчинство ще бъдат увеличени от 240 на 270 лева от януари следващата година, съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той бе категоричен, че още на миналото заседание на Съвета за тристранно сътрудничество е станало ясно, че нужните 16 млн. лева за увеличаване на обезщетенията за майчинство през втората година ще бъдат намерени в бюджет 2012 г. Засега обаче остава увеличението на сроковете за изчисляване на обезщетенията за първата година майчинство, за безработица и за обезщетение при болест.

Пламен Димитров обясни, че периодите, използвани за база при определяне на обезщетенията за майчинство и безработица остават завишени, каквото е предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, но синдикатите продължават да търсят варианти за връщане на старите референтни периоди. „Не сме съгласни, искаме да намерим съмишленици в парламента, дай Боже, да ги намерим", каза Димитров.

Пламен Димитров допълни, че по време на заседанието на тристранния съвет финансовият министър Симеон Дянков категорично е опровергал да е правил предложение за драстично увеличаване на възрастта за пенсиониране от догодина.

Очаква се в сряда правителството да е готово с разчетите за възможностите на бюджета за увеличаване на пенсиите. КНСБ настоява от 1 юли всички пенсии да бъдат увеличени с 10 на сто.