Вдигат 3 основни местни данъка в Пловдив
Вдигат 3 основни местни данъка в Пловдив / netinfo

Увеличение на данъците за недвижимите имоти, за автомобилите и върху покупко-продажбите на имоти ще обсъжда в четвъртък Общинският съвет на Пловдив, макар че внесената проекто-наредба за налозите през 2008-ма предвижда запазване на миналогодишните им размери. Това призна в интервю за Дарик председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев/ГЕРБ/. Той посочи, че в бюджета се очакват около 6 млн. лв. допълнителни приходи, ако бъде прието предложението за увеличението на три от шестте местни данъка.

Позицията на групата на ГЕРБ е данък сгради да бъде не повече от 1,6 на 1 000 данъчна оценка при 1, 5 на 1 000 в момента. Идеята е тези пари да бъдат заделени за съфинансиране на проекти, с които се кандидатства за пари от структурните фондове, обясни председателят на Общинския съвет. Увеличението на налога за МПС трябва да компенсира миналогодишната инфлация от 12,5%, а парите ще се изразходват целево за поддръжка на пътната инфраструктура. По-голямо завишение – от 2 на 3%, е възможно да бъде предложено за данъка върху покупко-продажбите на недвижими имоти, каза Кюмюрджиев. Той посочи, че стойността върху която се плаща този местен налог, не отговаря на пазарната цена, защото повечето сделки се изповядват по данъчна оценка. Според икономисти, вдигането на данъка върху сделките не носи никакъв риск за събираемостта, защото технологията изключва неплащането му.

От избирането му до този момент кметът Славчо Атанасов няколкократно заявяваше публично, че не е привърженик на пълненето на хазната от данъци и общината няма да се възползва от възможността да ги вдигне. Според Кюмюрджиев обаче това се налага, защото общината е източена като собственост на имоти и дружества, с които се прави дейност и не може да разчита на големи стопански приходи.