В ГЕРБ не са обсъждали да пипат периода за изчисляване на парите за майчинство
В ГЕРБ не са обсъждали да пипат периода за изчисляване на парите за майчинство / снимка, архив: Sofia Photo Agency
В ГЕРБ не са обсъждали да пипат периода за изчисляване на парите за майчинство
33176
В ГЕРБ не са обсъждали да пипат периода за изчисляване на парите за майчинство
  • В ГЕРБ не са обсъждали да пипат периода за изчисляване на парите за майчинство

В ГЕРБ не е обсъждана идеята да се увеличи броят на месеците, върху които се изчислява обезщетението за майчинство от 12 на 15 или 18 месеца. Това каза за Дарик депутатът от управляващата партия и зам.-председател на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова. Идеята е с промяната некоректни работодатели и бъдещи майки да спрат да внасят по-високи осигуровки само за месеците преди майчинството с цел да получат по-високо обезщетение, докато гледат децата си.

Светлана Ангелова потвърди, че подобно предложение е лансирано тъкмо заради злоупотребите, но дебатите по него тепърва предстояли.

„Тепърва предстои да се обсъжда тази идея. Може да остане само на ниво идея, така че нека да не изпреварваме събитията и да не притесняваме майките, защото малко или много, това ще създаде, ако предварително говорим и за някакъв по-голям период, това ще създаде социално напрежение сред тях", каза Ангелова.

Според Хасан Адемов от ДПС е малко вероятно управляващите да внесат и приемат подобна промяна, защото тя би ощетила майките, които се осигуряват коректно.

"Убеден съм, че има и такива случаи, но нека да отделим зърното от плявата, за да може в крайна сметка тези, които са коректни към осигурителната система, да имат възможност да получават коректния размер на обезщетението. Ако целта е да се преследват неизрядните, тези, които нарушават закона, за това си има органи, които се занимават с тази работа. Нека контролните органи на НАП, на НОИ, ако има престъпление - и други органи, да се занимават с тези, които са нередовни. Но да не допуснем наказване на тези, които са редовни", коментира Адемов.