В Бундестага ще гласуват Третата спасителна програма за Гърция
В Бундестага ще гласуват Третата спасителна програма за Гърция / снимка: Guliver/Getty Images
В Бундестага ще гласуват Третата спасителна програма за Гърция
81375
В Бундестага ще гласуват Третата спасителна програма за Гърция
  • В Бундестага ще гласуват Третата спасителна програма за Гърция

В сряда - 19 август, предстои германският Бундестаг да гласува Третата спасителна програма за Гърция, която възлиза на 86 млрд. евро. Канцлерът Ангела Меркел обаче е изправена пред вътрешна опозиция, която е против отпускането на още пари за Атина. Германия е и най-големият кредитор на Гърция.

Днес стана ясно и че приватизацията в Гърция вече е стартирала и германска компания е придобила 14 регионални летища.

Вчера финансовите министри от Еврогрупата приеха Третия план за южната ни съседка, като условията са Гърция да получи помощ от 86 млрд. евро срещу икономии и реформи. Планът беше след като гръцкият парламент гласува споразумението и Еврогрупата каже „да”, сделката да се предаде за ратифициране от останалите 18 страни с евро. Това трябваше да се случи до утре - 19 август, за да получи Гърция първия транш навреме и на 20 август да плати 3,2 млрд. евро към Европейската централна банка.

Според списанието „Файненшъл експерт” депутатите в Бундестага са настроени скептично към новата помощ за Гърция, а проучвания на общественото мнение показват, че повечето германци не подкрепят идеята да бъдат давани повече пари за Атина.

При гласуването на предложението за трета спасителна програма за Гърция 65 депутати от Християндемократически съюз на Меркел се противопоставиха на искането й за подкрепа на преговорите.

Прогнозите на германските медии са, че сега още по-голям брой депутати ще гласуват против искането на своя лидер.

Зам.-председателят на ХДС Михаел Фукс заяви, че още не е решил дали да подкрепи третия спасителен план за Гърция. По думите му в Берлин цари неяснота дали Международният валутен фонд ще се включи в този финансов пакет, защото продължаващата финансова подкрепа от МВФ е ключово условие за Германия, тъй като тя ще е най-големият донор в спасителния план.

И докато днес Меркел отмени визитата си при италианския премиер, за да убеждава съпартийците си да гласуват за одобрение на спасителната програма, германският летищен оператор „Фрапорт” придоби 14 регионални гръцки летища за 1,2 млрд. евро и за срок от 50 години. Сред летищата са тези в Солун, на о-в Корфу, на о-в Крит, на о-в Кефалония, на о-в Закинтос, в района на Актио, на Санторини и други. Фрапорт е концесионер и на двете български морски летища - Бургас и Варна. Днес стана ясно още, че минималната работна пенсия в страната намалява от 486 на 400 евро.