Уволняват шефа на агенцията по горите заради скандала с дюните в Несебър
Уволняват шефа на агенцията по горите заради скандала с дюните в Несебър / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Уволняват шефа на агенцията по горите Бисер Дачев заради скандала с дюните в Несебър
60190
Уволняват шефа на агенцията по горите Бисер Дачев заради скандала с дюните в Несебър
  • Уволняват шефа на агенцията по горите Бисер Дачев заради скандала с дюните в Несебър

Първо уволнение след скандала с препродадените 29 дка дюни край Несебър. По нареждане на премиера Бойко Борисов директорът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде освободен от поста си, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Причината за уволнението е, че Агенцията по горите не е реагирала на редица сигнали при нарушения със защитени територии.

Скандалният имот край Несебър е изваден от горския фонд още през 2008-ма година, когато Дачев не е шеф на агенцията. Освобождаването на Дачев е заради това, че в Агенцията по горите са получавани сигнали за това, че тези територии дори в миналото са с променен статут и няма реакции на тези сигнали. „Още повече че след започването на строежа също е имало подаден сигнал до горската стража", каза министър Найденов.

Държавата обмисля да се спре изцяло строителството върху дюни. Това стана ясно на срещата между екоорганизациите и правителството. С промяната ще се спре строителството върху пясъчни дюни и в зона Б на черноморското крайбрежие - това е 2-километровата ивица от брега, уточни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Сега дюните са защитени само в зона А, на 100-метрова ивица, и са публична държавна собственост, която не може да се продава, заменя и застроява.

Земеделският министър посочи, че промяната вероятно ще струва на държавата над 100 милиона лева. Поне толкова са досега платените пари за изваждане на парцели от държавния горски фонд по всичките няколко хиляди процедури, обясни агроминистъра. Спирайки процедурите, държавата ще трябва да върне парите на частниците, уточни още Найденов.

Скандалът с несебърските дюни започна в края на миналата година, когато стана ясно, че багери заравняват пясъчните дюни край Несебър. С подпис на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова аграрното ведомството продава терен от 29 дка на тъста на шефа на Българския футболен съюз Боби Михайлов - Димитър Петров, на цена под данъчната оценка. За по-малко от 24 часа имотът е препордаден на четири пъти по-висока цена. Земята е в защитената зона Ахелой - Равда - Несебър и е част от Натура 2000. Държавата губи около 3.5 милиона лева от сделката.