Управляващите пречат на комитета за допитване за АЕЦ Белене, оплакват се от БСП
Управляващите пречат на комитета за допитване за АЕЦ Белене, оплакват се от БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Управляващите пречат на подписката за допитване за Белене, оплакват се от БСП
54786
Управляващите пречат на подписката за допитване за Белене, оплакват се от БСП
  • Управляващите пречат на подписката за допитване за Белене, оплакват се от БСП

От БСП се оплакаха, че управляващите пречат на Инициативния комитет, който организира подписката за референдум за съдбата на АЕЦ Белене. Социалистите обясниха, че е поискано разрешение от ръководството на НЕК за посещение на площадката на атомната централа. Първоначално такова разрешение е дадено, но днес е отказано. В неделя Инициативният комитет планираше да проведе заседание на площадката, но въпреки забраната, ще направят посещение.

„В момента НЕК води активни преговори с руската страна по уточняване на всички детайли, свързани с приключване на проекта АЕЦ Белене. В съответствие с изискванията за безопасни условия за труд и от съображения за безопасност ръководството на НЕК взе решение за недопускане на външни лица на площадката. Очевидно, че преговорите с руската страна са свързани с някакви много особени действия, които изискват спазване на безопасни условия на труд. Не знам дали преговорите, които водят, ги водят там на площадката и най-вероятно се страхуват, че някой от преговарящите може да падне в онзи гьол и да настъпят тежки усложнения в дипломатическите отношения между България и Русия. Не виждам друга причина, която би могла да има някакво въздействие върху безопасността", каза Румен Овчаров.

Той подчерта, че на площадката всички строителни работи са спрени. „Там според думите на премиера има само един гьол и аз не виждам от какво те биха могли да се притесняват от гледна точка на безопасността. Очевидно са притеснени, че подписката набира сила и се стремят по всякакъв начин да саботират нейната реализация", каза депутатът и бивш енергиен министър. Той заяви категоричното намерение той и негови колеги да отидат на площадката в Белене.