Унгария иска до 190 млрд. евро помощ за Източна Европа
Унгария иска до 190 млрд. евро помощ за Източна Европа / снимка: БГНЕС

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз обсъждат в Брюксел мерки за справяне с финансовата криза. Срещата е извънредна и свикана от чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято държава председателства в момента съюза. Лидерите трябва да покажат, че съюзът не върви към разпад и страните ще се изправят заедно пред проблемите.

 

Унгария, която е една от най-засегнатите от кризата държави в Централна Европа, призовава да се създаде фонд до 190 милиарда евро, с който да се подпомогне финансовия сектор на тези държави. Според Будапеща така ще се избегне създаването на нова "желязна завеса" в Европа. До момента само две държави от Централна и Източна Европа са въвели единната европейска валута - Словения и Словакия.

 

Унгарският премиер Ференц Дюрчани настоя за поотпускане на правилата за приемането на еврото, така че да могат Централноевропейските държави да преминат по-бързо към единната европейска валута. Според премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства съвета на страните от еврозоната, това няма да стане.

 

Преди началото на разговорите имаше среща на премиерите на девет държави от Централна и Източна Европа. След нея премиерът Сергей Станишев каза: Поставих въпроса, че очаквам подкрепа от всички страни-членки за членството на България в ERM-2 - преходен механизъм за нова европейска валутна система, което е първата стъпка към членството ни в еврозоната. Преди това имаме всички основания за това членство, тъй като България по един стабилен начин изпълнява 4 от 5-те критерии за членството в самата еврозона.

 

На срещата на лидерите от ЕС не се очаква да бъде приет официален документ.