Украйна предложи на ЕС да контролира транзита на руски газ
Украйна предложи на ЕС да контролира транзита на руски газ / снимка: БГНЕС

Украйна предложи на ЕС да се създаде група от негови представители за контрол върху транзита на руски газ и засилва охраната върху газопреносната си система.

Предложението за създаване на оперативна група от европейски експерти за контрол върху транзита на руски газ се съдържа в писмо на министъра на енергетиката Юрий Продан до ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Според Продан това ще позволи да се докаже "непосредствено в газоизмерителните станции и диспечерските пунктове, че украинската страна изпълнява своите задължения по преноса на природен газ до страните от ЕС". Министър напомня, че Украйна ще изпълнява транзитните си задължения, докато има техническа възможност за това.

Юрий Продан уведомява също Гюнтер Йотингер, че страната му ще засили охраната върху обекти на газопреносната си инфраструктура срещу евентуални диверсии. "Оценяваме риска от такива диверсии като много висок", пояснява министърът в писмото си.

Във вторник имаше взрив по газопровода Уренгой-Ужгород в Полтавска област. Според компетентните органи причина за взрива е "разхерметизирането на магистрален газопровод". Но според вътрешният министър Арсен Аваков най-вероятно причината е взривно устройство.