Украинската криза покачи леко цените на зърното на световните борси
Украинската криза покачи леко цените на зърното на световните борси / снимка: БГНЕС
Украинската криза покачи леко цените на зърното на световните борси
70864
Украинската криза покачи леко цените на зърното на световните борси
  • Украинската криза покачи леко цените на зърното на световните борси

Кризата в Украйна удари цените на зърното на стоковите борси и суровината поскъпна с 5 до 8 евро на тон. Това потвърди за Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. По-рано днес за трусовете на борсите на зърно потвърди и шефът на дирекция "Търговия и информация" в Софийската стокова борса Антонина Белопитова.

Засега обаче няма проблеми с доставките на зърно от украинските пристанища въпреки политическата криза. Поскъпването с 5 до 8 евро на тон няма да се отрази на цената на зърното в България и едва ли ще доведе до поскъпване на хляба, коментираха търговци от бранша. Изчислено в лева за килограм пшеница оскъпяването се равнява на по-малко от една стотинка.

Между 7 и 10 на сто от изнасяната от Украйна пшеница минава през Кримския полуостров и за момента няма проблеми с доставките от там, потвърдиха от Софийската стокова борса. Кризата в страната на този етап не се е отразила върху цените на основните земеделски стоки. Въпреки това обаче от началото на протестите в Киев цената на тон пшеница на борсите се е покачила с 5 до 8 евро, коментира пред Дарик заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

"Политическата обстановка в Украйна действително оказва някакво влияние върху цените на зърното. В момента по борсите има леко покачване между 5 и 8 евро на тон, но не смятам, че това е сериозна тенденция като цяло и в бъдеще. Все пак времето ще покаже в зависимост от обстановката там", каза Христов.

Пресметнато на килограм поскъпването в български лева означава малко над стотинка. "Сега е 35 стотинки, а в това, че ще стане 36 стотинки на килограм не виждам някакъв драматизъм", обясни зам.-председателят на асоциацията на зърнопроизводителите. Той не се ангажира с дефиниция за това какво би било "драматично увеличение на цената". Христов подчерта и зърното е поевтиняло през лятото с 40 на сто. Той увери, че поскъпването на зърното на световните борсите сега не може да се отрази на цените на вътрешния пазар, а увеличение на цените в глобален план в рамките на няколко процента не би трябвало да повлияе по какъвто и да е начин на цените на вътрешния ни пазар.

Украйна е вторият най-голям износител в света на царевица след САЩ и основен играч на пазарите на пшеница в Черноморския регион и Европа.