Уикилийкс дава 100 000 долара награда за текста на международно споразумение
Уикилийкс дава 100 000 долара награда за текста на международно споразумение / снимка: Guliver/Getty Images

Сайтът "Уикилийкс" предложи награда от 100 000 долара за копия от Транс-тихоокеанското партньорство - ТТП (TPP), което е централен елемент от дипломатическите маневри на Барак Обама към Азия, съобщи Ройтерс.

"Уикилийкс" е публикувал преди изтекли глави от текста на ТТП, за чието сключване се водят преговори между 12 държави от Азиатско-тихоокеанския регион - САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Мексико, Перу, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Бруней.

Наградата бе обявена в момент, когато американските профсъюзи призовават текстът да бъде оповестен публично. "Времето да се даде прозрачност на ТТП изтече. Стига вече тайни. Стига вече извинения. Нека отворим ТТП веднъж и завинаги!", написа основателят на сайта Джулиан Асандж. Текстът на споразумението, по което още се водят преговори и което би трябвало да увеличи стокообмена между 12-те държави, е класифициран.

Съгласно законопроект, който се очаква да бъде одобрен от Камарата на представителите, текстът ще бъде публично достъпен 60 дни преди да бъде подписан от президента на САЩ.

Източник: БТА