Търсенето на петрол може да намалее догодина за първи път от 26 години
Търсенето на петрол може да намалее догодина за първи път от 26 години / снимка: EPA/BGNES

За пръв път от 1983 г. търсенето на петрол през 2009 г. може да намалее. По-скоро трябва да говорим за забавяне на темповете на ръст на търсенето на петрол, при това краткосрочно забавяне, коментира експерт за „РБК Дейли“. За пръв път от 1983 г. търсенето на петрол през 2009 г. може да намалее с 250 хиляди барела дневно (или с 0,3 процента), прогнозира британската консултантска агенция „Wood Mackenzie“.

Спадът най-вече ще засегне развитите страни, но ще се разпространи и на развиващите се икономики, които бяха основен източник за растящото търсене през последните години. На първо място това засяга Китай. Експертите на „Wood Mackenzie“ смятат, че спадът на търсенето означава, че цените на петрола през следващата година ще бъдат нестабилни и относително ниски. Но съкращаването на добива от страните членки на ОПЕК, най-вероятно, ще ги защити от спад до равнището от 30-40 долара за барел, пише „Файненшъл Таймс“.

Старши анализаторът по петролен и газов сектор в ИК „Уралсиб Капитал“ Виктор Мишняков е съгласен с прогнозата на „Wood Mackenzie“. „През следващата година ще наблюдаваме намаляване на търсенето на петрол, което ще бъде свързано най-вече със забавянето на развитието на световната икономика“, смята експертът. Анализаторът на ИК „Уникредит Атон“ Павел Сорокин не смята, че може със сигурност да се говори за спад на търсенето. „По-скоро трябва да говорим за забавяне на темповете на ръст на търсенето на петрол, при това краткосрочно забавяне“, смята той.

Анализаторът на „Oriel Securities“ Брендън Уайлдърс също смята, че няма да има световно намаляване на търсенето, макар неговият ръст да спре заради използването на други видове горива, запазване на петролните запаси и слабата икономическа активност в развитите страни. Според него, сериозно намаляване на търсенето на петрол през следващата година ще се наблюдава ясно в САЩ, развиващите се страни ще бъдат засегнати в по-малка степен от тази тенденция. Впрочем, не така еднозначно седят нещата и с добива на „черно злато“.

Според прогнозите на „Wood Mackenzie“, равнището на добив в Русия ще намалява през 2009 и 2010 г., докато в Бразилия, Мексиканския залив, канадските петролни пясъци и Каспийския регион, напротив, се очаква ръст.

Но анализаторите смятат, че крупните петролни компании могат рязко да съкратят инвестиции в находища, от които петролът се извлича трудно /към които спадат, например, канадските петролни пясъци/. Тяхната разработка изисква много средства и по-високи цени на петрола, за да бъде икономически обоснована, именно по тази причина ръстът на добива в такива региони не е очевиден, според експертите. Въпреки това компаниите могат преднамерено да намалят равнището на добива. Действията на ОПЕК потвърждават тази възможност, но това понижаване не влияе толкова силно на цената на петрола, тъй като то, най-вероятно, следва търсенето, според Сорокин.(БГНЕС)