Трайков: Проблемите с руските туристи нямаше да се случат, ако руската система работеше като нашата
Трайков: Проблемите с руските туристи нямаше да се случат, ако руската система работеше като нашата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Икономическият министър Трайчо Трайков изрази мнение, че ако руската система бе заработила толкова добре, колкото българската, нямаше да има проблем с руските туристи на Алма тур. Министърът заяви това в Световния ден на туризма.

Трайков бе категоричен, че българската система за решаването на проблемите с наши туристи е сработила добре, което се доказва от факта, че турският или гръцкият ресорен министър не се е налагало да се намесва за прибирането на нашите туристи, които не можеха да се върнат в България заради проблемите с туроператора.

„Всички се върнаха от Анталия и от Крит, без да отидат там турският или гръцкият министри. Т.е. нашата система за застраховка сработи. Ако и руската беше сработила толкова добре, нямаше да ги има драмите с руските туристи. Като казвам това, в никакъв случай не оправдавам поведението на двете компании", допълни Трайков.

На въпрос как ще се отразят проблемите с Алма тур на зимния сезон, Трайков отговори: „Във всички случаи това, което се случи, не беше приятно. Засега още не знаем как вървят записванията за зимния сезон, но и да има отражение, то няма да е голямо".

Трайков бе категоричен, че руският пазар в никакъв случай не е изгубен за българския туризъм. „Ако погледнете руските медии, които толкова много обичате да цитирате, ще видите, че там настроенията не са толкова катастрофични", допълни министърът.