Трайчо Трайков и Румен Петков влязоха в словесна престрелка
Трайчо Трайков и Румен Петков влязоха в словесна престрелка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трайчо Трайков и Румен Петков влязоха в словесна престрелка
44769
Трайчо Трайков и Румен Петков влязоха в словесна престрелка
  • Трайчо Трайков и Румен Петков влязоха в словесна престрелка

БСП и икономическият министър Трайчо Трайков взаимно се обвиниха в некадърност. Повод за това стана ситуацията с блокираните туристи на летището в Бургас. Трайков дойде в парламента, за да отговори на социалистите, които вчера поискаха оставката му заради кризата с чужденците.

„След като вчера бяха извозени и последните руски туристи, останали от уикенда на наша територия, започвам да си мисля, че някой е изложил и вас да предприемете политическа атака в рамките на предизборната кампания, за да убедите хората колко некадърни са управляващите", каза Трайков и допълни: „Очевидно вляво сте пропуснали факта, че авиокомпанията не се казва „Балкан", а туроператорът не е държавната фирма „Балкантурист". Сигурно авторите на декларацията помнят онези времена, когато държавата беше единствен собственик и единствено отговорна, но нещата се промениха".

„Днес ние не можем да изчислим щетите, които вие с вашето безхаберие нанасяте на българския туризъм", твърди Румен Петков. Той се обърна към Трайчо Трайков с думите: „Вие извозвате нашия туризъм към небитието с вашето некадърие и с вашата некомпетентност, с вашата неподготвеност, с вашето незнание, с вашето нежелание да управлявате процесите в българския туризъм вие доведохте един наистина успешен туристически сезон до пълно фиаско. Извозването продължава и аз съм убеден, че на следващите избори вие ще бъдете извозени там, където ви е мястото, тоест никъде".

В петък над 500 руски и 180 финландски туристи не можаха да излетят към държавите си. Причината е, че превозвачът "България ер" отмени полети, резервирани от дружеството "Алма тур флай", част от туроператорската група "Алма тур". Двете компании имат финансови спорове за близо 7 млн. лева.